Turism

Vens historia

Vens historia sträcker sig över århundraden. Ön sticker främst ut i Europas historia tack vare en man vid namn Tycho Brahe. Tycho kom till världen den 14e december 1546 i Skåne, men tillhörde en aktad dansk ätt. Redan som 12-åring började han studera vid universitetet i Köpenhamn, och tre år senare började han resa runt i Europa. När han var 16 år så fortsatte han sina studier – den här gången i historia och humaniora.

Solnedgång vid Ven

Europas astronomicentrum

Det var dock inte inom dessa ämnen han främst blev känd för, utan för hans arbete inom astronomi. Tycho var redan en framstående forskare när han på 1570-talet förvandlade en liten ö i Öresund till ett av Europas forskningscentrum. Slottet Uraniborg konstruerades så att alla torn kunde användas för att observera stjärnor och andra himlakroppar, men Tycho var ändå inte nöjd. 1984 konstruerades därför Stjärneborg – ett observatorium som då var världens mest moderna och som gjorde Ven till Europas astronomicentrum.

Borgarna förfaller

År 1597, tretton år efter att Stjärneborg byggdes, lämnade Tycho Brahe observatoriet och återvände aldrig. Dessvärre så dröjde det inte många år innan både Uraniborg och Stjärneborg började förfalla, och efter en tid så beslutade man att riva dem helt. Redan 1652 så fanns det knappt några spår kvar av de tidigare så betydelsefulla inrättningarna.

Intressanta ruiner

Det finns dock ett historiskt värde i att besöka Ven än idag. Av Uraniborg må det bara finnas spår av vallar samt vaga konturer av vad som för hundratals år sedan var bottenvåningen på detta ståtliga slott, men Stjärneborg har stått emot tidens tand något bättre. Här kan man bland annat se den pelare som vid den sydvästra kryptan höll upp den gigantiska kvadrantens axel. Personer som kommer till Ven för att se Brahes arv kan med fördel utrusta sig med de målningar och ritningar som finns av Uraniborg och Stjärneborg för att verkligen kunna leva sig tillbaka till den tid då några av Nordeuropas främsta forskare vistades här.