Turism

Att turista på Ven

Ven må vara en liten och oansenlig ö på avstånd, men de som har varit här kan vittna om att platsen verkligen är något utöver det vanliga. Det är ett av södra Sveriges mest populära resmål, och detta på grund av den fantastiska naturen, de fina badstränderna, de historiska arven och dess perfekta läge mitt i Öresund. Självklart finns det också boenden och restauranger på Ven.

Färja till Ven

Att ta sig hit

Det är väldigt enkelt att resa till Ven. Färjor avgår från Landskrona flera gånger dagligen, och mellan 1a juli och 15e augusti ökar man antalet dagliga avgångar med ytterligare sex. För vuxna kostar en enkel resa 75 kronor och för barn upp till 16 år kostar det endast 25 kronor. För barn under 6 år så är resan gratis i vuxens sällskap. Det finns även fördelaktiga familjebiljetter och rabatter för skolgrupper. Resan till Ven tar endast 30 minuter och bjuder på fantastiska vyer över Öresund.

Transport på Ven

Det finns en busslinje på Ven, men vill du verkligen uppleva ön så är det en cykel du ska hyra. Redan i hamnen finns det uthyrare med ett brett urval av cyklar till överkomliga priser. De rullande landskapen, vackra jordbruksfälten och de branta klipporna ner till vattnet gör att du ständigt kommer känna dig sugen att stanna i vägkanten för att njuta av vad du ser. Eller varför inte leta reda på en egen liten vrå och duka upp en picknick i det gröna?

Tycho Brahe

På Ven kan du se ruinerna av forskaren Tycho Brahes observatorium och forskningscenter från 1500-talet. Under de senaste åren så har man dessutom försökt återuppbygga Tychos trädgård med hjälp av bilder och berättelser. I denna trädgård står Tycho fortfarande, dock i form av en staty, och blickar upp mot stjärnorna. Du bör även ta dig till Allhelgonakyrkan där man kan läsa om hans liv och hur han kom att revolutionera astronomin.

Med allt detta i åtanke så är det inte konstigt att Ven kallas för Pärlan i Öresund.